VČELÍ PRODUKTY

Med

30.12.2021

Med je hlavním včelím produktem. Je to hustá sladká kapalina vytvořená včelami sběrem a zahušťováním sladkých šťáv - především nektaru z květů a medovice, kterou vylučují například mšice. Tmavost medovicového medu je způsobena barvivy obsaženými v míze lesních dřevin.

Vosk

29.12.2021

Vosk je po medu dalším hlavním produktem včel. Vzniká metabolickou přestavbou medu a pylu v těle včel. U včely medonosné nejvíce vzniká u dělnic během 12. - 18. dne života.

Propolis

28.12.2021

Propolis je pryskyřičná látka příjemné aromatické vůně. Včely sbírají na rostlinách pryskyřičné látky které mísí s výměšky svých žláz. Do úlu nosí propolis na rouskách. Včely propolis využívají k zatmelení netěsností úlu, upravují velikost česna, vystužují buňky plástů. Případně zatmelují těla vetřelců, které nejsou schopné vynést z úlu jako těla...

Pyl

26.12.2021

Nejedná se přímo o včelí produkt. Včely pyl pouze sbírají a doplňují o malé množství medu. Pyl je nezbytná bílkovinová část výživy včel. Včelstvo za rok spotřebuje okolo 30 Kg pylu. V období silné snůšky, kdy včely nosí hodně pylu může včelař umístit "pylochyt" na sběr rouskového pylu. Doporučuje se nechávat maximálně 3 dny aby včely měli dostatek...

Mateří kašička je produkována hltanovými žlázami mladých včelích dělnic. Včely mateří kašičku používají pro krmení:

Včelí jed

27.11.2021

Včelí jed je látka produkovaná jedotvornou žlázou včelích dělnic. Včelí jed produkují dělnice i matka, která jed nepoužívá pro obranu úlu, ale při souboji s jinou matkou. Trubci žihadlo nemají a nemohou bodnout. Včelí dělnice brání úl před vetřelci, pomocí žihadel do nich vpravují jed čímž je usmrtí, ochromí, nebo alespoň zabrání vstup do úlu. Pro...