Velikonoční/vánoční medové perníčky

08.01.2022

Ingredience

Těsto: 

  • 400 g hladké mouky
  • 2,5 polévkové lžíce medu
  • 1 čajová lžička sody
  • 2 vejce
  • 100 g tuku
  • 3 čajové lžičky perníkového koření 
  • 140 g moučkového cukru
  • 1 čajová lžička kakaa

Zdobení: 

  • 1 bílek
  • 150 g moučkového cukru
  • 1 čajová lžička solamylu
  • citrónová šťáva nebo ocet

Postup:

1. Všechny suroviny smícháme. Těsto necháme přes noc odležet, ale jde to i hned. Poté vykrajujeme požadované tvary a přemístíme na pečícím papírem vyložený plech.

2. Troubu si rozehřejeme na 150°c - 180°C. Před pečením perníčky potřeme pořádně rozšlehaným vejcem. Pečeme 3 - 5 minut, záleží na tloušťce těsta.

3. Po upečení ihned perníčky potíráme znovu rozšlehaným vejcem.

4. Zdobení: Na 1 bílek použijeme 150 g alespoň 3x přesátého moučkového cukru (klidně i 6x). Přidáme 1 čajovou lžičku solamylu a přikápneme 3-4 lžičky citr. šťávy nebo octa. Udělá to nádhernou bílou barvu. Mícháme cca 20 minut. 

Fotogalerie