Velikonoční medové jidáše

07.01.2022

Ingredience:

Těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 70 g másla (nerozpuštěného, pokojové teploty)
  • 2 žloutky
  • 300 ml smetany na vaření
  • 80 g cukru krupice
  • 25 g droždí
  • 4 g soli
  • špetka strouhaného muškátového květu
  • kůra ze 1/4 citronu

Na potření:

  • 1 vejce
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžíce másla

Postup:

1. V menším rendlíku si mírně ohřejeme 100 ml smetany, rozdrobíme čerstvé droždí, přisypeme lžičku cukru, zlehka poprášíme hladkou moukou a necháme vzejít kvásek.

2. Mezitím si do misky odvážíme mouku, po okrajích osolíme a doprostřed uděláme důlek, do kterého přidáme máslo, žloutky (máslo i žloutky by měly mít pokojovou teplotu), přidáme zbylou část cukru, muškátový oříšek, citronovou kůru a zbylou část smetany (nejlépe vlažné), nalejeme vzešlý kvásek a začneme od středu míchat.

3. Ze všech ingrediencí vymísíme nelepivé těsto, pro usnadnění práce můžeme použít i kuchyňského robota s hnětacím vybavením. Těsto zformované do koule poprášíme hladkou moukou, přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě cca 1 hodinu kynout. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.

4. Poté těsto přeneseme na vál, prohněteme, abychom vyhnali přebytečný vzduch a postupně těsto rozdělíme nejprve na čtvrtiny, poté na osminy a nakonec na 24 stejných dílů.

5. Z každého dílu vyválíme váleček dlouhý kolem 20-25 cm a tenký jako malíček. Stočíme do uzlíků a klademe na plech vyložený papírem na pečení.

6. Smotané uzlíky potřeme vejcem rozšlehaným se 2 lžícemi vody a necháme ještě 20 minut trochu vykynout. Troubu zatím předehřejeme na 190 stupňů (zapneme vrch i spodek).

7. Vykynuté uzlíky znovu potřeme vejcem a vložíme do trouby. Pečeme 15 minut, až podstatně nabydou, zezlátnou a zpevní.

8. Med ohřejeme, až bude horký. Odstavíme, vhodíme do něj máslo nakrájené na kostičky a mícháme, dokud se nerozpustí. Vznikne hustá medová omáčka, kterou pak potřeme upečené jidášky ihned po vyndání z trouby. Potřené pečivo necháme chvíli chladnout na plechu, pak ale přesuneme na mřížku.