Včelí jed

27.11.2021

Včelí jed je látka produkovaná jedotvornou žlázou včelích dělnic. Včelí jed produkují dělnice i matka, která jed nepoužívá pro obranu úlu, ale při souboji s jinou matkou. Trubci žihadlo nemají a nemohou bodnout. Včelí dělnice brání úl před vetřelci, pomocí žihadel do nich vpravují jed čímž je usmrtí, ochromí, nebo alespoň zabrání vstup do úlu. Pro člověka není včelí jed nebezpečný. U zdravého dospělého člověka se stává nebezpečnou dávkou jed cca 500 včel, v případě dětí je to cca 90 žihadel.


Jak se jed získává:

Při sběru včelího jedu (apitoxinu, popř. apisinu) včela neuhyne díky její odolnosti žihadla proti vytržení. Včely probíhají přes sklo kde je mikrotenová folie. Nad folií jsou nataženy drátky kde je veden lehký elektrický proud který včely dráždí k bodnutí. Při bodnutí včela vypustí jed a přes tenkou folii může žihadlo zase schovat bez újmy.

Využití včelího jedu:

  • Léčba alergie = kdo dostane 1 žihadlo může spoléhat, že další bude lepší. Neplatí pro osoby s alergií.
  • Léčba revmatismu a artritidy = léčba spočívá v bodnutí do postiženého místa. Probíhá formou terapie kdy se po určitou dobu v intervalech aplikuje včelí bodnutí.
  • Léčba zápalů nervů, otoků, zánětů