Pyl

26.12.2021

Nejedná se přímo o včelí produkt. Včely pyl pouze sbírají a doplňují o malé množství medu. Pyl je nezbytná bílkovinová část výživy včel. Včelstvo za rok spotřebuje okolo 30 Kg pylu. V období silné snůšky, kdy včely nosí hodně pylu může včelař umístit "pylochyt" na sběr rouskového pylu. Doporučuje se nechávat maximálně 3 dny aby včely měli dostatek pylu pro odchov nových generací včel.

Včela se při pohybu na květu obalí pylem a za letu se rouskuje, otírá nohami o tělo a seskupuje pyl do rousků. Této formě říkáme rouskový pyl. Poté co včela pyl uloží do plástve (natlačí jej tam hlavou) vznikne (za nedostatku vzduchu) plástový pyl.

Včelí pyl rouskovaný
Včelí pyl rouskovaný

Složení pylu:

Bílkoviny.................22%

Voda..........................16%

Sporopolenin.....15%

Sacharoza ...........11%

Tuky...........................7%

Popeloviny...........6%

Fruktoza,...............5%

Celuloza................5%

Glukoza.................4%

Škrob.......................2%

Ostatní látky.......3%

Rouska s pylem
Rouska s pylem

Využití pylu

  • Potravinářství = a to díky vyváženému poměru bílkovin, cukrů a tuků a dalších vitamínů a minerálů.
  • Lékařské využití = pro výrobu prášků proti alergii.
  • Kosmetika = součást mnoha kosmetických přípravků.