Medový dort

07.01.2022

Lze použít pro různé příležitosti - ve tvaru srdce jako valentýnský, ve tvaru čísla jako narozeninový, ve tvaru písmene jako dort k svátku. 

Ingredience:

Těsto:
  • 900 g hladké mouky
  • 450 g cukru moučka
  • 200 g másla
  • 3 vejce
  • 3 žloutky
  • 3 lžíce medu
  • 3 lžíce rumu
  • 3 kávové lžičky sody

Krém č.1  

  • 250 g tvarohu
  • 200 g zakysané smetany
  • 125 ml smetany ke šlehání 33%
  • 2 vanilkové cukry
  • 1 polévková lžíce cukru 

Krém č.2  (do zdobičky)

  • 500 g mascarpone
  • 250 ml smetany ke šlehání 33%
  • 2 polévkové lžíce moučkového cukru 

Postup:

  1. Nejprve si připravíme šablonu ve tvaru srdce, podle které budeme vykrajovat pláty těsta. Použila jsem papír, na který jsem si s ohledem na velikost plechu předkreslila tvar srdce a poté jsem ho vyřízla (např. rádýlkem nebo nožem). Lze zakoupit i hotovou šablonu.
  2. Přistoupíme k přípravě těsta. Nejprve si do větší mísy prosejeme sypké suroviny - mouku, moučkový cukr a sodu. Dále přidáme zbytek surovin, tedy vejce, žloutky, máslo, med a rum a rukou vypracujeme hladké těsto. Těsto přikryjeme potravinářskou fólií a necháme do druhého dne odležet v lednici.
  3. Druhý den těsto krátce propracujeme, rozdělíme na tři stejně velké díly a vyválíme postupně tři pláty o tloušťce 3 mm. Na každý plát těsta přiložíme šablonu a vykrojíme požadovaný tvar (může být i tvar čísla jako narozeninový dort), v našem případě přiložíme šablonu srdce.
  4. Vykrojené pláty položíme na plech vyložený pečícím papírem (pláty lze vykrajovat přímo na plechu, zamezíme tak odchylce ve tvaru při přenášení na plech) a postupně pečeme v troubě předehřáté na 175°C 8 - 10 minut (troubu zapneme na vrch i spodek). Těsto by mělo vyskočit a zezlátnout. Po vyjmutí z trouby necháme zchládnout.
  5. Přistoupíme k přípravě prvního krému, který použijeme na vnitřek dortu. Všechny suroviny na první krém vyšleháme při nízkých otáčkách.
  6. Druhý krém připravíme tak, že nejprve smícháme smetanu ke šlehání s moučkovým cukrem a poté přidáme mascarpone. Tento krém si dáme do sáčku s kulatou zdobičkou o průměru 1 cm.
  7. Sestavení dortu: První plát ozdobíme kulatou zdobičkou po obvodu krémem č. 2, vnitřek plátu vyplníme krémem č. 1. Nahoru můžeme nakrájet ovoce. Přiložíme druhý plát a postup opakujeme. Přiložíme poslední plát, na který naneseme zdobičkou krém č. 2 po celé ploše. Ozdobíme čerstvým ovocem (jahody, borůvky, maliny, muchovník, čokoláda, jedlé květy).
  8. Ze zbylého těsta a krému lze připravit mini dortíky.
  9. Dort necháme do druhého dne odležet v lednici a potom podáváme.