Med

30.12.2021

Med je hlavním včelím produktem. Je to hustá sladká kapalina vytvořená včelami sběrem a zahušťováním sladkých šťáv - především nektaru z květů a medovice, kterou vylučují například mšice. Tmavost medovicového medu je způsobena barvivy obsaženými v míze lesních dřevin.

Sklenice medu
Sklenice medu

SLOŽENÍ MEDU:

Med je směs cukrů, vody a jiných složek. Specifické složení medu závisí nejvíc na směsi květů navštívených včelami, které med produkovaly a liší se podle lokality, období/sezóny i jednotlivých včelstev. Hmotnost 1 litru medu je asi 1,4 kg. Typické složení ukazuje tabulka:

  1. Fruktóza.......................................................................................................................... 27-44 %
  2. Glukóza..........................................................................................................................  22-41 %
  3. Ostatní cukry (sacharóza, maltóza atd.).................................................   1-14 %
  4. Voda................................................................................................................................        17 % (v lučním medu až 23 %)
  5. Ostatní látky (minerály, pyly, proteiny, vitamíny, aminokyseliny aj.)........ méně než 5 %   


Využití medu

K léčení

Po tisíce let byl med užíván pro léčení chorob včetně tropických až do plného pochopení příčin infekce v moderních dobách a nasazení antibiotik. Lidovému používání medu se tak dostalo vědeckého vysvětlení: med působí jako antibakteriální a antiseptický činitel. Antibakteriální vlastnosti medu jsou výsledkem nízké aktivity vody v medu způsobující osmózu, efekt peroxidu vodíku a vysoké kyselosti.

V kuchyni

Než se začal v evropské kuchyni používat třtinový a posléze i řepný cukr, hlavním sladidlem byl med. Až do 17. století se používal zejména do kaší, některých druhů chleba, nápojů (medovina), ale i masitých jídel. Dost časté bylo spojení medu, pepře, zázvoru a šafránu.