Jak pastovat med

09.01.2022

Pastování medu je proces, při kterém med krystaluje. Pomocí nástrojů krystaluje na velmi malé krystaly, a tak vzniká pomazánková struktura medu. Proces pastování je uměle řízená rychlá krystalizace medu. Krystalky jsou tak malé, že nejdou při konzumaci cítit.

Metody výroby pastovaného medu:

  • Rozemletí již zkrystalovaného medu
  • Urychlená krystalizace = Pro tuto metodu se využívá tekutý květový med s obsahem vody do 19%. Popřípadě použít rozpuštěný med. Pokud med ztekucujeme, musíme jej nechat zchladit pro následné očkování. Teploty by se měly pohybovat v rozmezí 30-35°C. Po očkování musíme přistoupit k míchání, kdy teplotu snížíme asi na 10-15°C. Med umístíme do nádoby, necháme cca 5 kg objemu rezervu. Na 30 kg tekutého medu přidáme 0,5-1 kg medu zkrystalovaného a směs začneme míchat. Teplotu udržujeme v rozmezí 30-35°C a čekáme, až se med zakalí. Mícháme 2-3x denně po 3 minutách. Míchání můžeme opakovat 3-6 dní, podle typu medu trvá proces různě dlouho. Lžící kontrolujeme konzistenci medu. Pokud nám med z lžíce stéká pomalu, je hotový a můžeme plnit do sklenic.


Výhody pastovaného medu:

  • Med je již zkrystalovaný, tedy nebude dále měnit svou strukturu.
  • Hustota medu je ideální pro natírání na chleba. Neteče a dobře se nabírá.